poniedziałek, 15 lipca 2013

Makaron z sosem pomidorowo-paprykowym z oliwkami

Makaron miał być z bakłażanem. Jednym z uroków mieszkania w małym mieście są słabo zaopatrzone sklepy spożywcze, więc stojąc przed działem ("kątem") warzywnym mój pomysł na makaron w słodkim sosie pomidorowo-bakłażanowym musiałam zmienić na wersję z papryką. Wyszło równie smacznie, co potwierdza że improwizacja kuchenna nie tylko uczy ale i dobrze smakuje! 



Składniki:
(4-5 porcje)

500 g makaronu spaghetti
2 opakowania pomidorów w puszkach (bez skórek)
2 czerwone papryki
75 gr czarnych oliwek bez pestek
5 ząbków czosnku
100 ml wytrawnego czerwonego wina
100 ml kwaśnej śmietany 12%
garść startego parmezanu
1 mozzarella
garść świeżej bazylii
oliwa z oliwek
sól, pieprz

Przygotowanie:

  1. Makaron gotujemy w osolonej wodzie zgodnie z opisem na opakowaniu.
  2. Czosnek obieramy i przeciskamy przez wyciskacz. 
  3. W rondlu rozgrzewamy kilak łyżek oliwy i wrzucamy czosnek. Po chwili dorzucamy pomidory z puszki i pokrojoną w kosteczkę czerwoną paprykę. Doprawiamy solą i pieprzem.
  4. Oliwki kroimy i dorzucamy do sosu wraz z posiekaną bazylią. 
  5. Dolewamy czerwone wino i doprowadzamy sos do gotowania w celu odparowania alkoholu (tak aby pozostał jedynie winny aromat). 
  6. Po około 5 minutach zmniejszamy ogień o około połowę i gotujemy sos przez 20-30 minut.
  7. Dodajemy śmietanę i parmezan a następnie doprawiamy do smaku.
  8. Przed samym podaniem mieszamy sos z makaronem i kawałkami mozzarelli. Ser pod wpływem gorącego sosu zacznie powoli się rozpuszczać i nabierze ciągnącą się konsystencję, pycha!


Bon Appetit!







Brak komentarzy:

Prześlij komentarz