czwartek, 5 września 2013

Galette z owocami sezonowymi

Galette to pyszne kruche ciasto z nadzieniem owocowym. Pieczone jest bez formy, więc idealne dla osób, których kuchnia zaopatrzona jest tylko w najistotniejsze przedmioty. Jest bardzo proste w przyrządzeniu i uniwersalne - można użyć wszelkich owoców jakie akurat mamy pod ręką. Ja użyłam jabłek, malin i jagód. Sezon na maliny niestety się kończy, więc następnym razem pewnie użyję same jabłka albo śliwki. Do przepisu wrócę na pewno, bo ciasto jest moim zdaniem nieziemsko dobre. Jeśli chodzi o desery i moje gusta smakowe sprawdza się teoria - im prostsze tym lepsze!




Kruche ciasto:

225 g mąki
30 g cukru pudru
szczypta soli
125 g schłodzone masła, pokrojonego w kostkę
1 jajko
zimna woda (opcjonalnie)

Nadzienie:

2 jabłka
maliny
jagody
40 g brązowego cukru
sok z połowy cytryny
łyżka cynamonu 
1 jajko
cukier puder do posypania





  1. Mąkę, cukier i sól przesiewamy do miski. Dodajemy masło i "wcieramy" je w suche składniki tak aby powstała konsystencja przypominającą bułkę tartą.
  2. Dodajemy roztrzepane  jajko i mieszamy. Jeżeli składniki nie łączą się zbyt dobrze, można dodać trochę zimnej wody. 
  3. Zagniatamy ciasto aż stanie się miękkie i gładkie. 
  4. Z ciasta formujemy kulę i zawijamy w folię spożywczą. Wkładamy do lodówki na około 30 minut.
  5. Ciasto rozwałkujemy na okrągły placek o średnicy 30 cm.
  6. Jabłka obieramy, wydrążamy środek i kroimy w cienkie plasterki. Wrzucamy do miski i mieszamy z brązowym cukrem, sokiem z cytryny i cynamonem. 
  7. Jabłka układamy na rozwałkowanym cieście, pozostawiając 3-4 cm odstępu od brzegu. Posypujemy malinami i jagodami.
  8. Brzeg ciasta zawijamy na owoce, tworząc zakładki tak aby ciasto nie rozkleiło się podczas pieczenia. 
  9. Ciasto smarujemy roztrzepanym jajkiem, aby nie spaliło się podczas pieczenia.
  10. Piekarnik rozgrzewamy do 190 stopni (170 z termoobiegiem) i pieczemy przez 25 minut. Następnie zmniejszamy do 170 stopni (150 z termoobiegiem) i pieczemy przez kolejne 20 minut aż ciasto stanie się złociste i chrupiące.
  11. Pozostawiamy do ostygnięcia i na końcu oprószamy cukrem pudrem. 




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz