poniedziałek, 8 kwietnia 2013

Łosoś po azjatycku

Dzisiaj przedstawiam wam przepis na pysznego łososia po azjatycku. Do jego przygotowania użyłam chińskiej przyprawy pięciu smaków, która jest mieszanką cynamonu, ziaren kolendry, liści laurowych, anyżu i papryki. Nadaje ona potrawom ten specyficzny, aromatyczny smak charakterystyczny dla potraw kuchni azjatyckiej. Można ją kupić w sklepach z produktami orientalnymi. Nie jest droga. Ja zapłaciłam 5,50 zł w sklepie Kuchnie Świata w Galerii Krakowskiej.

Składniki:

płat świeżego łososia o długości +/- 15 cm (ok. 450g)
kawałek imbiru (ok. 4 cm)
5 ząbków czosnku
1 mała czerwona papryka
1 mała czerwona cebula
1 limonka
3 dymki
200 g makaronu spaghetti
900 ml bulionu
200 g zielonego groszku (świeży lub mrożony)
2 garście kiełków soi
chińska przyprawa pięciu smaków
sos sojowy
oliwa z oliwek

Składniki na 3 porcje



Przygotowanie:



  1. Rozgrzać piekarnik do 220 stopni C.
  2. Połowę imbiru, 2 ząbki czosnku i paprykę zetrzeć na tarce na małych oczkach, a następnie wymieszać z posiekaną cebulą. Dodać sok z 1 limonki i 2 łyżeczki sosu sojowego (można więcej, w zależności od upodobań). Pastę przełożyć do niewielkiej formy.
  3. Łososia pokroić na 3 kawałki i ułożyć skórą do góry w formie z pastą. Posypać 1 łyżeczką chińskiej przyprawy pięciu smaków i skropić oliwą z oliwek. Przykryć naczynie folią aluminiową i piec w piekarniku przez 15-18 minut.




  1. Zetrzeć pozostałą część imbiru z ząbkami czosnku i podsmażyć w garnku wraz z posiekaną dymką. Dodać 1 łyżeczkę chińskiej przyprawy pięciu smaków. Zalać bulionem i wrzucić makaron. Gotować zgodnie z opisem na opakowaniu makaronu (zazwyczaj około 12 minut). Na ostatnie 3-4 minuty dorzucić groszek i kiełki soi. Doprawić do smaku sosem sojowym. 




  1. Podawanie - do głębokiego talerza nalać zupę, a na wierzch ułożyć kawałek łososia wraz z sosem z formy do pieczenia. 


個飽!




1 komentarz: