Jutro walentynki i nie wiecie czym zaskoczyć bliską wam osobę? Ten prosty przepis jest idealny na pieczenie last minute, również dla tych nie do końca pewnych w kuchni (nie tylko mężczyzn). Podstawą deseru jest klasyczne ciasto z kawałkami czekolady. Polewa z masła orzechowego to nawiązanie do kultury amerykańskiej, z którą walentynki kojarzą się chyba najbardziej. Do pieczenia używałam stosunkowo małej formy (ok.1300cm3), więc ilość składników jest podana do takiej właśnie formy. Wzorowałam się na tym przepisie http://www.bonappetit.com/recipes/2012/10/banana-chocolate-chip-cake-with-peanut-butter-frosting. Udanego pieczenia!
Ciasto:
1 szklanka* mąki
1 łyżeczka sody oczyszczonej
szczypta soli
3/4 szklanki brązowego cukru
50 gr masła
1 jajko
miąższ z 1 laski wanilii
4 łyżeczki kwaśnej śmietany 12%
75 gr gorzkiej czekolady
*amerykański cup to 240 ml
Polewa:
125 gr masła orzechowego (bez kawałków)
2 łyżki cukru pudru
dekoracje do ciast
A teraz co z tym wszystkim zrobić:
- Rozgrzewamy piekarnik do 175 stopni C.
- Mieszamy mąkę, sodę i sól.
- W osobnej misce ucieramy masło, cukier, jajko i wanilię. Następnie stopniowo dodajemy suche składniki. Na końcu dodajemy śmietanę.
- Wysmarowaną masłem i oproszoną mąką formę wypełniamy ciastem.
- Pieczemy 30 minut.
- Wyciągamy ciasto z piekarnika i pozostawiamy do ostygnięcia.
- Masło orzechowe mieszamy z cukrem pudrem.
- Pokrywamy ciasto przygotowaną masą.
Na końcu oprószamy ciasto według uznania wiórkami czekoladowymi, orzechami lub innymi dekoracjami do ciast.
wygląda pyyyysznie ! :)
OdpowiedzUsuńlooks so deliciois<3
OdpowiedzUsuńlet's follow each other?
http://www.helendushko.com/
Helen
xo