środa, 13 lutego 2013

Ciasto walentynkowe z masłem orzechowym

Jutro walentynki i nie wiecie czym zaskoczyć bliską wam osobę? Ten prosty przepis jest idealny na pieczenie last minute, również dla tych nie do końca pewnych w kuchni (nie tylko mężczyzn). Podstawą deseru jest klasyczne ciasto z kawałkami czekolady. Polewa z masła orzechowego to nawiązanie do kultury amerykańskiej, z którą walentynki kojarzą się chyba najbardziej.  Do pieczenia używałam stosunkowo małej formy (ok.1300cm3), więc ilość składników jest podana do takiej właśnie formy. Wzorowałam się na tym przepisie http://www.bonappetit.com/recipes/2012/10/banana-chocolate-chip-cake-with-peanut-butter-frosting. Udanego pieczenia!




Ciasto:

1 szklanka* mąki
1 łyżeczka sody oczyszczonej
szczypta soli
3/4 szklanki brązowego cukru
50 gr masła
1 jajko
miąższ z 1 laski wanilii
4 łyżeczki kwaśnej śmietany 12%
75 gr gorzkiej czekolady

*amerykański cup to 240 ml

Polewa:

125 gr masła orzechowego (bez kawałków)
2 łyżki cukru pudru
dekoracje do ciast


A teraz co z tym wszystkim zrobić:



  1. Rozgrzewamy piekarnik do 175 stopni C.
  2. Mieszamy mąkę, sodę i sól.
  3. W osobnej misce ucieramy masło, cukier, jajko i wanilię. Następnie stopniowo dodajemy suche składniki. Na końcu dodajemy śmietanę.
  4. Wysmarowaną masłem i oproszoną mąką formę wypełniamy ciastem.
  5. Pieczemy 30 minut.
  6. Wyciągamy ciasto z piekarnika i pozostawiamy do ostygnięcia.
  7. Masło orzechowe mieszamy z cukrem pudrem.
  8. Pokrywamy ciasto przygotowaną masą.

    Na końcu oprószamy ciasto według uznania wiórkami czekoladowymi, orzechami lub innymi dekoracjami do ciast. 








2 komentarze: