niedziela, 3 lutego 2013

Pizzerki z ciasta francuskiego z cukinią i mozzarellą

Gotowe ciasto francuskie to świetny produkt, z którego można zrobić wszelkiego rodzaju pyszności. Ja dzisiaj proponuje pizzerki z cukinią i mozzarellą. Pomysł na ten wariant zrodził się podczas jednej z moich podróży do Paryża, gdzie to właśnie w pewnej boulangerie na Rue Saint Dominique delektowałam się podobną. Zaletą tego przepisu jest krótki czas przygotowania - całość zajmuje ok 20-25 minut. 



Co potrzebujemy?

1 opakowanie gotowego ciasta francuskiego (275 gr)
1 cukinia
3 łyżki przecieru pomidorowego
1 ząbek czosnku 
125 gr mozzarelli
1 łyżeczka suszonego tymianku
oliwa z oliwek


Przygotowanie:

  1. Nagrzewamy piekarnik do 200 stopni C.
  2. W miseczce mieszamy przecier pomidorowy, wyciśnięty czosnek i tymianek z 1 łyżeczką oliwy z oliwek. 
  3. Ciasto francuskie kroimy na 4 kawałki. Każdy smarujemy sosem pomidorowym. 
  4. Cukinie kroimy na cienkie talarki i układamy na cieście. Całość przykrywamy porwaną mozzarellą i smarujemy oliwą z oliwek.
  5. Pieczemy przez 8-10 minut aż ciasto stanie się złociste.  
  6. Podajemy na gorąco!















Brak komentarzy:

Prześlij komentarz