Gotowe ciasto francuskie to świetny produkt, z którego można zrobić wszelkiego rodzaju pyszności. Ja dzisiaj proponuje pizzerki z cukinią i mozzarellą. Pomysł na ten wariant zrodził się podczas jednej z moich podróży do Paryża, gdzie to właśnie w pewnej boulangerie na Rue Saint Dominique delektowałam się podobną. Zaletą tego przepisu jest krótki czas przygotowania - całość zajmuje ok 20-25 minut.
Co potrzebujemy?
1 opakowanie gotowego ciasta francuskiego (275 gr)
1 cukinia
3 łyżki przecieru pomidorowego
1 ząbek czosnku
125 gr mozzarelli
1 łyżeczka suszonego tymianku
oliwa z oliwek
Przygotowanie:
- Nagrzewamy piekarnik do 200 stopni C.
- W miseczce mieszamy przecier pomidorowy, wyciśnięty czosnek i tymianek z 1 łyżeczką oliwy z oliwek.
- Ciasto francuskie kroimy na 4 kawałki. Każdy smarujemy sosem pomidorowym.
- Cukinie kroimy na cienkie talarki i układamy na cieście. Całość przykrywamy porwaną mozzarellą i smarujemy oliwą z oliwek.
- Pieczemy przez 8-10 minut aż ciasto stanie się złociste.
- Podajemy na gorąco!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz