Risotto to jedno z moich ulubionych dań - jest pyszne, lekkie i szybkie w przygotowaniu. Do ryżu można dodać praktycznie wszystko, w zależności od aktualnego stanu naszej lodówki. Moja ulubiona wersja to zdecydowanie risotto z owocami morza. Niestety nie są one towarem pierwszej ręki w zimowej Polsce, dlatego w tym przepisie użyłam kurczaka - równie dobrego!
Składniki na 4-5 porcji:
1 duża pierś z kurczaka
400 g ryżu do risotto
1 duża cebula
4 ząbki czosnku
2 marchewki
2 czerwone papryki
400 ml bulionu
garść startego parmezanu
garść startego parmezanu
oliwa z oliwek
Przygotowanie:
- Posiekaną cebulę z czosnkiem podsmażamy na oliwie do momentu aż stanie się złocista.
- Dodajemy pokrojonego na małe kawałki kurczaka i smażymy przez kilka minut.
- Paprykę i marchewkę kroimy w kosteczkę i dorzucamy do mięsa.
- Smażymy przez kilka minut na średnim ogniu.
- Do mięsa dorzucamy nieugotowany ryż i całość dokładnie mieszamy.
- Bulionem "podlewamy" ryż tak aby płyn przykrył go w całości.
- Całość gotujemy pod przykryciem na średnim ogniu. Kiedy ryż wchłonie całość płynu, dolewamy kolejną porcję bulionu. Czynność powtarzamy tak długo aż ryż będzie miękki.
- Kiedy ryż będzie już ugotowany, dorzucamy parmezan i dobrze mieszamy.
- Doprawiamy solą, pieprzem i dowolnymi ziołami według smaku.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz