Dzisiaj przedstawiam wam przepis na pysznego łososia po azjatycku. Do jego przygotowania użyłam chińskiej przyprawy pięciu smaków, która jest mieszanką cynamonu, ziaren kolendry, liści laurowych, anyżu i papryki. Nadaje ona potrawom ten specyficzny, aromatyczny smak charakterystyczny dla potraw kuchni azjatyckiej. Można ją kupić w sklepach z produktami orientalnymi. Nie jest droga. Ja zapłaciłam 5,50 zł w sklepie Kuchnie Świata w Galerii Krakowskiej.
Składniki:
płat świeżego łososia o długości +/- 15 cm (ok. 450g)
kawałek imbiru (ok. 4 cm)
5 ząbków czosnku
1 mała czerwona papryka
1 mała czerwona cebula
1 limonka
3 dymki
200 g makaronu spaghetti
900 ml bulionu
200 g zielonego groszku (świeży lub mrożony)
2 garście kiełków soi
chińska przyprawa pięciu smaków
sos sojowy
oliwa z oliwek
Składniki na 3 porcje
Przygotowanie:
- Rozgrzać piekarnik do 220 stopni C.
- Połowę imbiru, 2 ząbki czosnku i paprykę zetrzeć na tarce na małych oczkach, a następnie wymieszać z posiekaną cebulą. Dodać sok z 1 limonki i 2 łyżeczki sosu sojowego (można więcej, w zależności od upodobań). Pastę przełożyć do niewielkiej formy.
- Łososia pokroić na 3 kawałki i ułożyć skórą do góry w formie z pastą. Posypać 1 łyżeczką chińskiej przyprawy pięciu smaków i skropić oliwą z oliwek. Przykryć naczynie folią aluminiową i piec w piekarniku przez 15-18 minut.
- Zetrzeć pozostałą część imbiru z ząbkami czosnku i podsmażyć w garnku wraz z posiekaną dymką. Dodać 1 łyżeczkę chińskiej przyprawy pięciu smaków. Zalać bulionem i wrzucić makaron. Gotować zgodnie z opisem na opakowaniu makaronu (zazwyczaj około 12 minut). Na ostatnie 3-4 minuty dorzucić groszek i kiełki soi. Doprawić do smaku sosem sojowym.
- Podawanie - do głębokiego talerza nalać zupę, a na wierzch ułożyć kawałek łososia wraz z sosem z formy do pieczenia.
個飽!
Brzmi smacznie! :)
OdpowiedzUsuń