Składniki:
(4-5 porcje)
500 g makaronu spaghetti
2 opakowania pomidorów w puszkach (bez skórek)
2 czerwone papryki
75 gr czarnych oliwek bez pestek
5 ząbków czosnku
100 ml wytrawnego czerwonego wina
100 ml kwaśnej śmietany 12%
garść startego parmezanu
1 mozzarella
garść świeżej bazylii
oliwa z oliwek
sól, pieprz
Przygotowanie:
- Makaron gotujemy w osolonej wodzie zgodnie z opisem na opakowaniu.
- Czosnek obieramy i przeciskamy przez wyciskacz.
- W rondlu rozgrzewamy kilak łyżek oliwy i wrzucamy czosnek. Po chwili dorzucamy pomidory z puszki i pokrojoną w kosteczkę czerwoną paprykę. Doprawiamy solą i pieprzem.
- Oliwki kroimy i dorzucamy do sosu wraz z posiekaną bazylią.
- Dolewamy czerwone wino i doprowadzamy sos do gotowania w celu odparowania alkoholu (tak aby pozostał jedynie winny aromat).
- Po około 5 minutach zmniejszamy ogień o około połowę i gotujemy sos przez 20-30 minut.
- Dodajemy śmietanę i parmezan a następnie doprawiamy do smaku.
- Przed samym podaniem mieszamy sos z makaronem i kawałkami mozzarelli. Ser pod wpływem gorącego sosu zacznie powoli się rozpuszczać i nabierze ciągnącą się konsystencję, pycha!
Bon Appetit!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz